Płatki zbożowe z mlekiem lub kefirem

Z reguły płatki zbożowe je się z mlekiem. Może być ono podgotowane, aby było cieplejsze, można też użyć chłodnego. Zimą najlepiej je podgrzewać. Można też dodać do takiej smacznej potrawy cynamonu. Zadziała rozgrzewająco, chroniąc organizm przed przeziębieniem. Poza tym cynamon poprawia smak. Jeśli taka potrawa ma być słodsza, to można dodać trochę miodu i rodzynek. Taki posiłek to źródło węglowodanów, wapnia oraz witamin. Nie jest bardzo pożywny, więc raczej na drugie śniadanie niż na początek dnia. Jeśli nie ma się uczulenia na mleko, to można czasem coś takiego zjeść. Z uwagi na zdrowie doskonałym pomysłem będzie zamienić mleko na kefir. Ma kwaskowaty smak, co najbardziej docenia się latem. Często wtedy do ugaszenia pragnienia używa się kefiru. Kefir jest źródłem probiotyków, to jego największa zaleta. Wspomagają one jelita oraz poprawiają odporność. Często po zakończonej kuracji antybiotykowej się je zaleca, bo mają zapobiec grzybicy organizmu. Poza probiotykami kefir ma i inne cenne składniki, więcej niż mleko.